Lista aktualności

Czynniki determinujące wybór restauracyjnej zastawy stołowej

27-10-2020

Restauracja to zupełnie inna przestrzeń kuchenna, niż miałoby to miejsce w przypadku mieszkania, zatem istnieje potrzeba zapewnienia jej właściwego sprzętu, w tym zastawy stołowej. Pozostaje zatem pytanie, czym się kierować w trakcie selekcji tej optymalnej? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w niniejszym artykule!

Dostępny kapitał

Rzeczą elementarną niezależnie od przedmiotu zakupu jest oczywiście dostępny kapitał. Jest to szczególnie ważne w przypadku przedsiębiorstw gastronomicznych, które dopiero zaczynają funkcjonować na rynku. Dlaczego? Ponieważ wstępne błędne zarządzanie budżetem, prowadzące do nieprzemyślanego zakupu zastawy sprawią, że ta niekoniecznie będzie spełniać oczekiwania.

Aranżacja wnętrza

Nawet najlepiej prezentująca się zastawa stołowa nie sprawdzi się, jeśli wnętrz restauracji będzie pozostawiać wiele do życzenia. Kluczowa w tym przypadku jest spójna identyfikacja wizualna danego biznesu gastronomicznego. Co to oznacza? Żaden poszczególny element nie powinien wchodzić w konflikt z pozostałymi. Dlatego też zarówno menu, aranżacja, jak i zastawa powinny stanowić jednolitą całość, z braku lepszego słowa markę. Tylko wtedy miejsce zyska własny charakter, a nie stanie się jedynie powielaną koncepcją.

Social media

Truizmem jest stwierdzenie, że media społecznościowe są elementarną częścią naszej rzeczywistości. Wykonywanie zdjęć jedzenia w ulubionych restauracjach jest na porządku dziennym, a te będą uwieczniać nie tylko jedzenie, ale i chociażby talerz, na którym zostało ono przyniesione. Miejmy zatem na uwadze estetyzację posiłku, a nie od dziś wiadomo, że człowiek je również oczyma.

Praktyczność

Nie ma co liczyć na to, że słabej jakości zastawa będzie nam służyć na dłużej. Dlatego w trakcie selekcji powinnyśmy się kierować również praktycznością, a co za tym idzie wytrzymałością materiałów, z których wykonano talerze, czy sztućce. Poza tym zakup to jedno, a właściwa jego pielęgnacja, drugie.

Podsumowanie

W biznesie kuchnia sama w sobie niekoniecznie musi się obronić, potrzeba jej do tego odpowiedniej oprawy, która będzie akcentować jej zalety. Powinna o tym pamiętać każda osoba chcąca zajmować się przedsiębiorczą gastronomią, w tym zwracać uwagę właśnie na tak pozornie błahe rzeczy, jak wybrana zastawa stołowa.

Artykuł sponsorowany

 

Lista aktualności